Warsztaty KUCHNI MOLEKULARNEJ

14.05 wszystkie grupy wzięły udział w warsztatach „Kuchni Molekularnej”, które odbyły się w naszym przedszkolu. W czasie warsztatów dzieci miały możliwość uczestniczyć w eksperymentach z wykorzystaniem mrożnych substancji takich, jak suchy lód i ciekły azot. Zobaczyły, jak przy ich pomocy zrobić „dymiący wulkan”, wielką „chmurę dymu” czy nadmuchać balon. Mogły też spróbować „smoczych chrupek”, podczas jedzenia których wydobywał się dym z nosa i ust oraz napić się „dymiącego soczku”. Na koniec przedszkolaki pomagały w przygotowaniu lodów sorbetowych – miksowały truskawki, które następnie były mrożone przy pomocy ciekłego azotu. Trwało to tylko kilka minut. Tak przygotowane lody wszystkim bardzo smakowały. Warsztaty były super. Okazało się, że kuchnia molekularna to też trochę kuchnia cudów i niespodzianek.